Крайната десница във Франция се оказа първа политическа сила в страната, след като станаха ясни резултатите от първия тур на местните избори. Националният фронт постигна историческа победа, с впечатляващ резултат: над 6 милиона французи са дали подкрепата си за крайно дясната партия, чиято идеология понякога е трудно съвместима с френските републикански принципи.

Това е опасна демагогия за голяма част от французите, но за милиони други тя е средство за наказание спрямо традиционните политически партии - на управляващите социалисти и на републиканците в опозиция.

„На френския народ му омръзна да го третират като стадо овце. Хората искат суверенитет, искат сами да решават кое е в техен интерес. Все още е трудно да прогнозираме резултата от втория тур. Ще продължим активно с кампанията си. Ще продължим да обясняваме на гражданите, какви са ползите, когато не гласуват за едни и същи партии всеки път”, заяви лидерът на Националния фронт Марин льо Пен.

Страхът и несигурността по време на мигрантската криза, както и в дните след атентатите от 13 ноември, допълнително мобилизираха електората на крайната десница. Популярността на президента Оланд рязко се повиши заради управлението му след атентатите, но това едва ли ще помогне на социалистите идната неделя на втория тур на изборите.

Републиканците се обединиха с центристите, но дори и с общи сили се оказаха по-слаби от Националния фронт.

Да, това са местни избори, а не президентски. Но слагат все пак край на илюзиите на традиционните партии. Защото националният фронт може да се окаже на прага на властта.