Бъдещето на ЕС беше хвърлено в безпорядък, а победата на Франсоа Оланд на президентските избори във Франция ще има сериозни последици за Еврозоната, пише британският в. „Дейли експрес". Изданието коментира, че Франция е гласувала "за вредните разходи".

Победата на Франсоа Оланд присетни и германската преса.

Победата на социалиста Франсоа Оланд е поражение за германската канцлерка Ангела Меркел, която до последния момент подкрепяше консерватора Никола Саркози, пишат германските вестници.

"Това е завой, преди всичко за Ангела Меркел: Франсоа Оланд, когото канцлерката държеше на всяка цена да избягва, става президент на мястото на нейния фаворит", пише "Файненшъл таймс Дойчланд".

" Желанието на Франсоа Оланд да прибави раздел за растежа към европейския бюджетен договор, е атака срещу влиянието на канцлерката в Европа", коментират още анализаторите на германското издание.

Според вестника вината е на Меркел, тъй като тя се противопоставяше по необичаен начин на Оланд и така създаде условия, при които той да може да налага позициите си за сметка на Германия.

Регионалният "Щутгартер цайтунг" отправя предупреждение към Оланд заради обещанието му да предоговори бюджетния договор.

"Вярно е, че без Франция в Европейския съюз не може да има напредък, но тя не е толкова силна, че да налага волята си на други големи държави в общността", добавя вестникът.

Левият берлински "Тагесшпигел" пише, че изборите във Франция и Гърция може да донесат проблеми за политиката за бюджетно оздравяване, отстоявана от Ангела Меркел в Европа. Вестникът прогнозира, че ако международните финансови пазари оттеглят
доверието си от Франция - втората най-силна индустриална държава в Европа, еврото ще отслабне.

Самият Франсоа Оланд казва, че победата му поставя началото на ново движение, което се надига в цяла Европа.

Франсоа Оланд предупреди европейските лидери, че ще настоява на своето обещание да пренасочи усилията на ЕС от мерки на строги икономии към растеж.

"Във всички столици освен държавните и правителствени ръководителите, има хора, които се надяват и гледат към нас и искат да се сложи край на политиката на ограничения", каза Франсоа Оланд, наричайки се "президент на младостта на Франция".

В страната тази нощ царуваше масово въодушевление. Стотици млади хора танцуваха до ранни зори на площада пред Бастилията, където левицата традиционно празнува.

Среща с германския канцлер Ангела Меркел на извънредната среща на върха в края на месеца за икономическите проблеми пред Евросъюза ще е една от първите на новоизбрания президент. Анализатори смятат, че тя ще е решаваща за бъдещето на Европа. Франсоа Оланд настоява за преразглеждане на европейския договор, докато Ангела Меркел отказва такива стъпки.

Пред bTV политологът Антоний Тодоров коментира, че изборът на Франсоа Оланд не е краят на Европа. По думите му прекалено многото икономии, които предлагат десните сили, могат да задушат развитието на Стария континент.

С избора на Оланд за президент се слага край на 17-годишното управление на десницата в Елисейския дворец. Левият вестник "Либерасион" излезе с огромни заглавия, посветени на победата на "г-н нормален", както изданието нарича новия държавен глава. Новият президент ще встъпи в длъжност на тържествена церемония на 15 май.