Обединеното кралство подкопава световната си репутация за опазване на "несравнимите" си исторически ценности, пише "Гардиън".

Стоунхендж може да стане следващият обект след Ливърпул, който да изгуби статута си на световно културно наследство.

Организацията ООН е предупредила, че известният каменен кръг ще бъде включен в списъка на обекти, които са "в опасност" – знак, че скоро той може да бъде лишен от защитения си статут.

Причината за това е строителството на тунел, който ще минава под Стоунхендж.

Спорният план за изграждане на четирилентов тунел под тясната магистрала A303 край Стоунхендж бе одобрен от британското правителство, въпреки сериозните възражения. Поддръжниците му твърдят, че той ще облекчи задръстванията и ще подобри изживяването на посетителите, но други се страхуват, че това ще доведе до загубата на древни артефакти, все още скрити под земята.

Други обекти, които се очаква да бъдат подложени на по-голям контрол от организацията на ООН, включват новите и старите градове на Единбург, Лондонската кула и минните райони около Корнуол.

Преди време от ЮНЕСКО разкритикуваха британското правителство, че не е изпълнило задълженията си за защита на викторианската брегова линия на Ливърпул и определиха историческата му стойност като "безвъзвратно загубена", след което тя изгуби статута си на световно културно наследство.