Край на военното насилие и религиозните раздори в Ирак – за това призова папа Франциск при първото си посещение в мюсюлманската страна.

Това е първата му визита в чужбина от началото на пандемията от COVID-19.

Стотици иракчани, събрани на малки групи в столицата Багдад, приветстваха папата при изключително строги мерки за сигурност.

От президентския дворец той разкритикува намесите на външни и вътрешни страни да дестабилизират страната, което се е отразило най-тежко на обикновените хора.

„Само ако погледнем отвъд различията и разберем, че сме част от едно и също семейство, ще можем да започнем ефективен процес на възстановяване и ще оставим един по-добър и по-справедлив свят на бъдещите поколения“, заяви папа Франциск.

"Никога не съм си и помисляла, че някога ще видя папата. Такава визита изглеждаше невъзможна заради мизерията, заради несигурността, но това посещение е прекрасна изненада за нас", казва жителка на Багдад.

В първия ден на посещението си Светият отец се срещна с президента и министър-председателя.

Снимка: Ройтерс

През следващите два дни папа Франциск ще посети християнски храмове, свещената за шиитите джамия в Наджаф, както и библейския град Ур, почитан от юдеизма, християнството и исляма, където е роден пророкът Авраам.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!