Стотици хиляди хора по цял свят призоваха вчера за твърди ангажименти срещу глобалното затопляне, в навечерието на международната конференция за климатичните промени в Париж, съобщи Франс прес.

Над 570 хиляди души участваха в 2300 демонстрации за климата, организирани в 175 страни, по оценка на един от организаторите, неправителствената организация Авааз.

"Ние изпращаме ясно послание, за да кажем, че искаме споразумение.

Думите вече не са достатъчни (...), целият свят в един глас настоява за действия", заяви Сам Барат, един от организаторите на кампанията, по време на шествието в Лондон, на което се събраха 50 000 души. Някои от демонстрантите в британската столица бяха дошли от Франция, където митингите са забранени поради извънредното положение, въпреки че това не попречи да се направи дълга жива верига на един от парижките булеварди.

В Амстердам се събраха близо 7000 души, мнозина на велосипеди, въпреки студеното и дъждовно време. В Атина демонстрантите бяха хиляда, в Стокхолм - четири хиляди. Близо 17 хиляди души преминаха по улиците на Берлин и стигнаха до Брандебургската врата, където бе поставен огромен надуваем земен глобус.

В Мадрид се събраха близо 20 хиляди души, според Грийнпийс, а на другия край на планетата, в Австралия, демонстрантите в Сидни бяха 45 хиляди, издигайки лозунги "Няма планета Б" и "Световна солидарност".