Стотици жители на Мосул, един от най-големите иракски градове, задръстиха с коли и камиони пътя към контролираната от правителствените войски територия, след като и днес ожесточените сражения с „Ислямска държава” продължават. Бастионът на джихадистите е почти обкръжен от армия, кюрдски отряди и шиитски милиции.

По-рано днес лидерът на групировката Абубакар ал-Багдади излезе с първото си аудио послание от месеци, като призова екстремистите да удържат града на всяка цена. Той призова за джихад и срещу Турция и Саудитска Арабия.

Противоречиви са информациите дали предводителят на ИДИЛ още е в Мосул – градът, след чието превземане терористичната организация се превърна в халифат. Според британското разузнаване той е избягал.

Малко след публикацията от ранните часове на днешния ден, мощни експлозии разтърсиха източната част на Мосул, съобщава „Ройтерс”. Според жители на града, джихадистите са излезли по улиците с открити лица и са скандирали „Ще се бием до смърт!”. Речта е била пусната и от високоговорителите на автомобили.

Снимка: Reuters

По освободения от правителствените войски кв.”Кокджали” е имало мощен обстрел с минохвъргачки. Танкове на иракската армия са вече и в други части на Мосул, но на този етап изчакват подкрепления заради сериозната съпротива, която срещат.

Един от ключовите мостове на р.Тигър е бил взривен и така Мосул практически е разделен на две, а това означава, че бойците в източните квартали вече нямат лесен път за отстъпление. Шиитските милиции планират днес да затворят „чувала” за ИДИЛ, като блокират връзката му със сирийската граница.

На фона на интензивните военни действия, в Мосул все още има 1,5 млн. души. Иракското правителство е подготвило лагери заради очакваната бежанска вълна, но малцина смятат, че властите ще успеят да се справят с нея.