Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел – на площад "Гранд плас", за да се хванат на традиционното Голямо хоро. За трета поредна година хорото поведе заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, съобщиха от Европейската комисия.

Георгиева беше последвана от посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският заместник-министър на културата доц. д-р Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова, специални гости на проявата.

"Днес отбелязваме десет години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза от сцената Георгиева и даде начало на Голямото хоро.

Както и предишни години, и този път тон за хорото дадоха солистите на прочут български ансамбъл за народни танци, фолклорен ансамбъл "Ботевград". Музикантите засвириха типични български мелодии, а техните колеги-танцьори се смесиха с ентусиазираната публика.

Освен българи, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. За тях това беше първа среща с българската култура и народно изкуство. Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Стремежът е повече хора да се заразят с магията на нашенските танци, у които да се затвърди положителната представа за родината ни припомниха от комисията.