„НАТО отново подава ръка на Русия, но в същото време се подготвя за най-лошото“, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция.

Той съобщи, че НАТО е предала писмения си отговор на руските искания в областта на сигурността. По-рано през деня стана ясно, че 30-те страни членки на НАТО са подготвили своя общ отговор на Москва.

„Отново призоваваме Русия незабавно да успокои ситуацията. НАТО твърдо вярва, че напреженията и разногласията трябва да бъдат уреждани чрез диалог и дипломация“, подчерта Столтенберг.

Той призова за възстановяване на представителствата на Алианса в Москва и на Русия в Брюксел и за пълно използване на военните комуникационни канали с цел по-голяма прозрачност и намаляване на рисковете.

В същото време Столтенберг съобщи, че Русия продължава да струпва сили близо до Украйна, като е разположила хиляди допълнителни войници и модерни оръжия в Беларус. „Под прикритието на учения Москва е в процес на изпращане на бойни самолети, зенитни системи С-400 и други много модерни военни технологии в Беларус“, каза генералният секретар.

Вече на няколко пъти Столтенберг обяви, че исканията на Москва Алиансът да не приема Украйна и Грузия и да изтегли своите сили от източноевропейските държави, присъединили се към него от 1997 г. насам, са неприемливи, отбелязват световните агенции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!