Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън нарече „непатриотична” и „изменническа” срещата между сина на Доналд Тръмп и водещи представители на предизборната кампания на баща му с руски представители, проведена през от юни 2016 г.

Тези квалификации са направени в нова книга, която предстои да бъде публикувана. Откъси от нея вече станаха достояние на медиите.

„Стив Банън няма нищо общо с мен и моето президентство. Когато го уволних, той загуби не само работата си, но и разсъдъка си”, коментира в типичния си стил Тръмп.

„Стив беше чиновник, който работи при мен, след като бях спечелил номинацията на републиканците, като бях победил 17 кандидати”, каза още той.

„Стив има много малко общо с победата ни”, твърди Тръмп по адрес на Банън, който като негов главен стратег беше смятан за водеща фигура при изработването на предизборната стратегия на президента и един от хората, измислили слогана „Америка на първо място”.

Снимка: EPA

В книгата „Огън и жупел: В Белия дом на Тръмп”, чийто автор е журналистът Майкъл Улф – редактор в списание „Холивуд рипортър”, Банън изразява изумление от срещата, състояла се в „Тръмп тауър” в Ню Йорк.

На нея е присъствала руската адвокатка Наталия Веселницкая, за която се твърди, че е предлагала компрометиращи сведения за кандидат-президента на Демократическата партия Хилари Клинтън.

На срещата освен Доналд Тръмп-младши присъствали още зетят на Тръмп, Джаред Къшнър, и Пол Манафорт, оглавявал по онова време предизборния щаб на кандидата на републиканците, спечелил президентските избори през ноември.

Срещата е обект на федералното разследване за потенциална руска намеса в предизборната кампания в САЩ и за връзки на хора от екипа на Тръмп с Русия.

„Три от най-важните момчета от кампанията на Тръмп решиха, че е добра идея да се срещнат с чуждо правителство в „Тръмп тауър”, в конферентната зала на 25-ия етаж, без присъствието на адвокати. Те нямаха никакви адвокати там”, казва Банън.

„Дори ако си мислите, че това не е предателство, че това не е антипатриотично или не е глупост, а аз мисля, че става дума точно за това, трябваше да повикате веднага ФБР”, коментира той.

Банън бе ръководител на кампанията на Тръмп в месеците преди неговото избиране за президент. Той обаче зае този пост след срещата, която коментира в книгата.

Когато Тръмп стана президент на САЩ, Банън стана главен стратег на Белия дом – пост, от който бе уволнен през август.

Премиерата на книгата, написана въз основа на над 200 интервюта с Тръмп, с висши представители на Белия дом и други лица, ще е идния вторник.