Стево Пендаровски ще встъпи в длъжност днес като президент на Северна Македония.

Вчера Държавната избирателна комисия обяви окончателните резултати от президентските избори, според които Пендаровски е избран за държавен глава. 

На заседанието на парламента днес Пендаровски ще направи тържествено изявление пред народните представители, членовете на правителството, религиозните лидери, ръководството на армията, дипломатическия корпус и гости от чужбина. 

Сред гостите на инаугурацията на Пендаровски ще бъдат президентите на България – Румен  Радев, на Албания – Илир Мета, на Сърбия – Александър Вучич, на Косово – Хашим Тачи. Покани за присъствие на церемонията са изпратени до всички държавни глави на членовете на НАТО и ЕС, на представители на Европейската комисия и страните от региона. 

Стево Пендаровски, който бе подкрепен от управляващите СДСМ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), спечели на втория кръг от президентските избори 436 212 гласа или 51,66%.

Той ще бъде петият президент на страната, откакто Македония стана независима държава. Преди него президенти бяха Киро Глигоров, Борис Трайковски, Бранко Цървенковски и Георге Иванов. Иванов заемаше този пост 10 години, тъй като спечели два мандата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!