Парламентарното заседание, на което официално ще встъпи в длъжност новоизбраният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски, ще се състои на 12 май, неделя.

Пендаровски ще произнесе тържествена реч пред народните представители и официално ще започне мандатът му като пети президент на страната. На тази дата изтича и мандатът на досегашния държавен глава Георге Иванов.

Пендаровски, който беше подкрепен от управляващия СДМС и коалиционните му партньори, спечели втория кръг на президентските избори вчера срещу кандидатката на опозицията Гордана Силяновска-Давкова.

Снимка: EPA

За Пендаровски гласуваха 436 212 души или 51,66 процента от гласовете, а Силяновска-Давкова, която бе подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ и коалиционните му партньори, получи 377 713 гласа или 44,73 процента.

Избирателната активност беше 46,70 процента.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг честити на новия президент победата на изборите.  "С нетърпение чакам да работя с вас за приемането на Северна Македония като 30-та членка на НАТО", написа Столтенберг в Туитър.

Снимка: EPA

Вестник "Ню Йорк таймс"  написа, че на втория кръг на изборите е победил кандидатът, подкрепян от правителството, който планира да вкара страната в НАТО под новото й име.

Британският вестник "Гардиън" в материал, озаглавен "Нашият билет за Европа", също отбелязва, че Северна Македония е избрала прозападен президент, който е фокусиран върху смяната на името и членството на страната в ЕС и НАТО.

Снимка: EPA

Агенция Ройтерс също посочи, че изборите са спечелени от прозападния кандидат Пендаровски, като коментира, че неговата победа е "вятър в платната" на управляващата коалиция, която очаква да получи през юни датата за започване на преговори за членство в ЕС и присъединяване към НАТО следващата година.

Новината за победата на Пендаровски бе съобщена и от Би Би Си, Дойче веле, хърватската агенция Хина, германската ДПА.