Продължава вълната от анализи и коментари след срещата в Женева между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Джо Байдън.

Мнозинството анализатори определят като стъпка напред продължилия близо 4 часа диалог.

Световните медии определят два основни резултата от срещата – споразумението руският и американският посланици да се завърнат на работните им места, съответно във Вашингтон и Москва, както и съвместното изявление за стратегическа стабилност.

В Съединените щати демократите смятат, че Джо Байдън е отстоял своите принципи. Републиканците обаче го обвиниха в провал и проява на слаба позиция.

Предварителните очаквания са се оправдали, смятат пък голяма част от анализаторите.

„Байдън продължава да мисли, че се създават връзки и на базата на тях се върши работа. Мисля, че г-н Путин е много труден характер. Няма да имаме позитивна лична връзка между тези двама президенти“, смята д-р Алина Полякова от Центъра за анализ на европейски политики.

Руски експерти са на мнение, че визитата на Байдън в Европа е нямало да получи такъв отзвук, ако не се беше срещнал с Путин.

„Мисля, че Владимир Путин скоро ще представи събитието в Женева като лична победа и победа за руската външна политика. Той ще каже, че най-накрая Съединените щати са осъзнали, че не може да изолират Русия и трябва да разговарят с нея“, смята директорът на Съвета за външна политика на Русия д-р Андрей Кортунов.

Пред „Фокс нюз“ бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон не е получил нищо от срещата и определи Русия за победител в разговорите.