Управителят на централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан е банкерът на най-висока позиция в страната. Оказва се обаче, че тя не може да си намери достъпно жилище в Истанбул и се е върнала в дома на родителите си.

„Не открихме място за нас в Истанбул. Ужасно скъпо е. Отново сме при родителите ми“, казва 44-годишната жена в интервю за вестник „Хюриет“, цитирано от германското издание „Билд“.

За финансовия експерт тази стъпка не следва естествения ход на развитие. Преди да бъде назначена за шеф на турската централна банка, Еркан е живяла две десетилетия в САЩ. Там тя е работила на ръководни позиции в няколко големи банки, включително компанията за инвестиционно банкиране и търговия с ценни книжа „Голдман Сакс“ чиято централа е в Ню Йорк. Еркан пита: „Възможно ли е Истанбул да е станал по-скъп от Манхатън?“.

През последните месеци инфлацията в Турция е особено висока. През ноември тя е била 62% в сравнение със същия месец на 2022 г. В Истанбул наемите са се повишили със 77,1% през същия период, показва проучване на университета Бахчешехир.

Като контрамярка турското правителство ограничи увеличението на наемите до 25 процента. Според експерти обаче тази мярка допълнително влошава ситуацията на пазара на наеми – собствениците се опитват да се отърват от наемателите си по всякакъв начин, често незаконно, за да могат да преотдадат имотите си на цени, които са многократно по-високи.

За да се бори с инфлацията, турската централна банка под ръководството на Еркан увеличи основния лихвен процент - до 40 на сто. „Тези мерки за затягане на паричната политика вече са спрени“, каза Еркан.