Как можете да разберете дали едно кафеено растение страда от последиците от изменението на климата?

Просто го чуйте…

Това е надеждата на изследователите, които "свързват" кафеените растения със сензори, захранвани със слънчева енергия, в Танзания, пише Ройтерс.

Във фермата за кафе Utengule изследователите наблюдават 20 кафеени растения Арабика, които са свързани с кабели в цялата плантация. Към всяко растение са прикрепени електроди, които го наблюдават.

Тези "окабелени" растения ще предоставят на изследователите непрекъснато актуална информация за тяхното здраве и хидратация.

Проектът се изпълнява от италианския изследователски център за еспресо Accademia del Caffe Espresso заедно с PNAT - мозъчен тръст от дизайнери и учени в областта на растенията.

Танзания, която е основен производител на кафе, вече усеща последиците от изменението на климата с непредсказуеми валежи и продължителни засушавания.

Ханс Файслер е собственик на фермата за кафе Utengule.

"Виждам особено ускорение през последните няколко години. Бих казал, че през последните 5-10 години", казва той.

Според изследователите от Accademia del Caffe Espresso проектът е първият в Танзания, в който в плантация за кафе се внедрява сензорна технология.

Те се надяват, че информацията, събрана от кафеените растения и заобикалящата ги среда, може да бъде от полза не само за производителите на кафе по света, но и за земеделските производители на други култури, които се опитват да противодействат на последиците от изменението на климата.