Снимки от „срещата“ между Меркел и Обама, която се проведе в петък в Берлин, предизвика истински бум в социалните медии.

Меркел посрещна бившия американски президент, който е в Германия за серия от официални събития, в канцлерския си офис за среща на четири очи, която продължи час и половина, съобщиха ДПА и БТА. Преди това канцлерът посрещна лично Обама на червения килим.

За бившия президент на САЩ това е второто посещение в Германия  откакто не е държавен глава.

Снимка: EPA

Срещата на близките съюзници беше закрита за журналистите, но вероятно сред основните обсъждани теми са били трансатлантическите връзки, които са под напрежение откакто президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност преди повече от две години.

Снимка: EPA

Като канцлер Меркел е работила с трима американски президенти и се е радвала на особено топли отношения с Обама. Двамата работиха в тясно сътрудничество по въпроси като търговията, конфликта в Украйна и действията срещу промените в климата.

Последното пътуване на Обама като президент зад граница беше през ноември 2016 г. в Германия.

При сегашната си визита Обама вече говори пред 14 000 души в Кьолн. Той изрази "увереност и предпазлив оптимизъм", че скоро САЩ отново ще бъдат световен лидер в битката с климатичните промени.

Днес бившият американски президент присъства на проява с 300 младежи от цяла Европа в кметството в Берлин.