Бившият американски президент Барак Обама разкритикува днес поведението на републиканците, които подкрепят безрезервно Доналд Тръмп и нямат дързостта да защитават "институциите, които допринасят за функционирането на нашата демокрация", предадоха световните агенции.

Обама каза това в реч в университета Ърбана-Шампейн в щата Илинойс.

"Какво се случи с Републиканската партия?", попита той. Бившият президент демократ разкритикува остро идеята, че "всичко ще е наред, защото има хора в Белия дом, които тайно не следват заповедите на президента". "Не така функционира нашата демокрация", заяви той, визирайки неотдавнашните разкрития на разследващия журналист Боб Удуърд за хаотичното функциониране на Белия дом при Доналд Тръмп.

След като обрисува в мрачни краски картината на политическата ситуация в САЩ, бившият президент изрази надежда, че: "В тази политическа чернота, съзирам пробуждането на гражданите из страната". Той отправи пламенен призив към демократите да гласуват на изборите през ноември.

"Трябва да гласувате, защото нашата демокрация зависи от вас!", каза Обама. "Ако вие сте си мислели, че изборите не са от значение, надявам се, че изминалите две години са променили вашето виждане", допълни той.

"Най-голямата заплаха за нашата демокрация не е Доналд Тръмп, това е безразличието, цинизмът", подчерта Обама в речта си, която бе бурно аплодирана.

Снимка: Reuters

"Когато има вакуум в нашата демокрация, когато ние не гласуваме, когато приемаме нашите основни права и свободи за даденост, тогава други гласове запълват празнотата. Тогава контрол поема политиката на страха и на злопаметността и на посегателството", заяви бившият президент, цитиран от ДПА.

Той предупреди, че ударът срещу прогреса е замислен от "влиятелните и привилегированите", които искат страната да е разделена, така че да запазят статуквото, което ги облагодетелства. "Това не започва с Доналд Тръмп. Той е симптом, не причина", каза Обама.

Обама разкритикува Тръмп по редица въпроси, в това число нападките срещу пресата и независимостта на съдебната система, надигането на белия национализъм, шовинизма, изтеглянето от парижката сделка за климата и прикритата му връзка с Русия.

Отговорът на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че от речта на Барак Обама му се е доспало, предаде Асошиейтед прес. Тръмп сподели това по време на предизборна проява в Северна Дакота за предстоящите парламентарни избори. Той визира речта на Обама в Илинойс, в която той отправя критики към настоящия политически климат в САЩ.  "Извинявайте, гледах я, но заспах", каза Тръмп пред участниците в проявата в Северна Дакота.
"Установих, че той (Обама) действа много добре на съня", допълни той.

Относително дискретен от напускането на Белия дом на 20 януари 2017 г., Обама има намерението да се намеси в предизборната кампания, за да подкрепи демократите за изборите през ноември. Той ще бъде в Калифорния утре и в Охайо в четвъртък в подкрепа на кандидати от демократическия лагер.

Допитванията предричат демократична вълна на изборите. Републиканците се страхуват, че ще изгубят контрола над Камарата на представителите. Сега те контролират и двете камари.

На изборите през ноември се гласува за 435 места в Камарата на представителите, за една трета от местата в Сената и за губернатори на 36 щата.

(БТА)