Ръководителите от Г-7 се срещат в югозападния френски град Биариц за тридневни дискусии, посветени на световните кризи.

Срещата на лидерите на Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания вероятно ще приключи без заключителна декларация, за да се избегне случилото се през юни 2018 година.

Снимка: Reuters

Тогава американският президент отхвърли в публикация в „Туитър” одобрените след продължителни преговори точки на финалната декларация, след като преди това ги беше приел, предизвиквайки гнева на партньорите си. 

Срещата ще премине под мотото „Борба с неравенствата” и на нея са поканени много ръководители на страни извън Г-7 като индийския премиер Нарендра Моди и президентите на Чили, Египет, Сенегал, Руанда и Буркина Фасо.

Темите, които ще се обсъждат във френския курортен град са многобройни: климат, Иран, миграция, брекзит, положението в Хонконг и Кашмир, търговската война с Китай, данъците за интернет гигантите – въпроси, които се очаква да предизвикат ожесточени дискусии и трудно постигане на компромис между седемте.

Лидерите Г-7 ще бъдат посрещнати във френския атлантически курорт при безпрецедентни мерки за сигурност – затварят се летището и железопътната гара.

За безопасността ще следят над 13 хил. полицаи или почти по един на всеки двама жители. Преминаването през Биариц ще се осъществява само чрез пропуски. Въпреки това протестите в града вече започнаха.

От 1998 г. Русия редовно присъства на срещите на Г-7 и групата се преименува на Г-8, припомня „Франс прес”. През 2014 г. обаче Русия беше извадена от Г-8 след анексирането на украинския полуостров Крим от Москва и въведените антируски санкции.

Малко преди срещата в Биариц, Доналд Тръмп се изказа за възстановяване на Г-8 и завръщане на Русия. Френският президент Еманюел Макрон определи, че би било добре Русия да се върне в Г-8, но при условие, че бъде постигнато съвместно решение с Украйна въз основа на споразуменията от Минск.

БТА