Френската полиция започна засилване на мерките за сигурност в курортния град Биариц, който ще бъде домакин на срещата от високо равнище на Г-7 в събота и неделя, предава AФП.

Повече от 10 000 въоръжени полицаи се очаква да пазят лидерите на страните от формата. 

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер посочи три основни заплахи за сигурността на събитието: евентуално излизане на демонстрации от контрол, терористичната заплаха и опасността от кибератаки.

Кастанер подчерта, че френските власти няма да толерират никакви ексцеси и че, ако се стигне до такива, ще им бъде даден необходимият отговор. 

Биариц е популярна туристическа дестинация в Югозападна Франция, който по принцип е пълен с туристи по това време на годината. Вместо това историческият център на града сега е отцепен в очакване на лидерите на седемте най-развити икономически страни, които ще проведат поредица от срещи. 

Снимка: EPA

Въпреки, че френските власти забраниха демонстрациите в Биариц, все още има притеснения от страна на противоправителствената организация „Жълтите жилетки“ и от страна на местни анархисти. По-рано тази седмица петима души бяха арестувани за публикуване на съобщения в интернет, които окуражават нападения срещу полицията по време на срещата от високо равнище. 

Протести, разрешени от правителството все пак ще има, но в тях ще вземат участие благотворителни организации, природозащитници и леви групи, и те ще се проведат на 30 километра от Биариц, където лидерите ще се срещнат. 

Снимка: EPA

Очаква се и хиляди протестиращи да излязат на митинг, който ще се придвижи до границата с Испания, като те ще бъдат придружавани от 3 000 полицаи. Въпреки това няколко групи на „Жълтите жилетки“ обещаха също да протестират на няколко места, а други протестни групи заявиха, че ще има актове на „гражданско неподчинение" преди срещата. 

Върху събитието освен това вече са надвиснали облаците на трансатлантическото неразбирателство по въпросите на търговията, Иран и климатичните изменения. 

В Г-7 членуват Великобритания, Германия, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония. На срещите присъстват и представители на Европейския съюз. Френският президент Еманюел Макрон покани също лидерите на Австралия, Буркина Фасо, Чили, Египет, Индия, Сенегал, Руанда и Южна Африка, за да има по-широк дебат за неравенството.