Среднощна кореспонденция се разменяше между Лондон и Брюксел след вчерашното решение на британския парламент да поиска ново отлагане на брекзит.

Британският премиер Борис Джонсън изпрати писма до европейските лидери. В едното иска отлагане на раздялата с ЕС и не слага подписа си под него, а в другото казва, че забавянето би било грешка и се подписва.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че е приел писмата, а отговорът на Брюксел ще отнеме няколко дни.

Първото писмо е на съветник на Борис Джонсън, което потвърждава поисканото отлагане

Второто писмо е копиран текст на закона, който задължава Джонсън да поиска отлагане на брекзит. Премиерът обаче не се подписа.

Трето писмо до европейските лидери, в което се казва, че отлагане на развода с ЕС е безсмислено и той не го иска.

В следващите дни сделката ще бъде гласувана, а според настоящата информация британският министър-председател е събрал достатъчно гласове, които да подкрепят сделката.

Огнян Бойчев, един от най-успелите журналисти във Великобритания, работил 25  години за Би Би Си, очаква битката за брекзит да заприлича на истинска война.

„Истински победители от брекзит няма да има. Единият от вариантите е, че Обединеното кралство ще се разпадне в следващите пет години. Великобритания, ако продължава да съществува след 10 години, ще се присъедини отново в Европейската общност”, смята Бойчев.

Джонсън обеща в понеделник да внесе в британския парламент необходимото законодателство по сделката с Брюксел. Също в понеделник е възможно да има вот по самата сделка,  ако председателят на парламента разреши един и същ въпрос да се гласува два пъти.

Джон Бъркоу, който вече е забранявал подобно прегласуване, заяви, че ще се произнесе в самия ден.