Активист от Азербайджан беше задържан заради антивоенно изявление онлайн. Думите на Гияс Ибрахимов са на фона на сраженията в южнокавказкия регион Нагорни Карабах.

Снимка: Reuters

Сблъсъците между Армения и Азербайджан продължават, като има жертви, сред които военни и цивилни граждани.

Конфликтът е породен от това, че и Ереван, и Баку смятат региона за своя територия. При последната конфронтация в района Нагорни Карабах остана под влиянието на Армения. От своя страна пък Азербайджан години настоява да получи контрол.

Няколко часа преди задържането му, Гияс пише публикации в социалните мрежи, критикувайки военните действия на родината му, пише изданието Open Caucasus Media.

„Псевдопатриотите казват, че искат война сега, за да се предотврати предаването на конфликта на бъдещите поколения. Те обаче не виждат, че по този начин не позволяват на следващото поколение да дойде...“, коментира Гияс.

Кадри, излъчени на живо в профила му във „Фейсбук“, показват как службите за сигурност влизат в апартамента му в Баку и отказват да дадат основателна причина за задържането му.

Снимка: Reuters

„Първо казаха, че са от полицията и ще ме заведат във Военния комисариат. Аз пожелах да видя документ за това и в отговор получих, че ме отвеждат в Националната служба за сигурност. Няма да се противопоставям. Хайде!“ казва Ибрахимов пред камерата.

Той е строго критикуван от азербайджанците, според които Гияс „губи респект“ чрез изявленията си.

Снимка: Reuters

Активистът вече е освободен, а в изявление пред азербайджанската „Микроскоп медия“ заяви, че в службите за сигурност „са му говорили за критиките му към държавната телевизия.“

Азербайджан е подкрепян от Турция, докато Армения – от Русия. В свое изявление турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара е готова да помогне на Баку както на масата за преговори, така и на бойното поле.

Снимка: Reuters

В студиото на „Тази сутрин“ анализаторът Боян Чуков обясни, че на този етап Русия и САЩ ще настояват нещата да влязат в преговори.

В Армения е въведено военно положение, всеобща мобилизация и забрана мъже на възраст между 18 и 55 години да напускат страната. В Азербайдан е обявена частична мобилизация и вечерен час.