Сръбският външен министър Ивица Дачич осъди най-новото изявление на албанския премиер Еди Рама и посочи, че ЕС и западните страни "заравят главите си в пясъка пред великоалбанската политика", която по думите му е най-голямата заплаха за мира и стабилността в региона, предаде Танюг.

Албанският министър-председател Еди Рама заяви вчера в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат "общ президент като символ на национално единство".

"Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства", заяви Еди Рама пред косовския парламент.

Изявлението му бе характеризирано от Дачич като "смайващо" и че и този път "великоалбанските изявления" минават без никакво или при вяло осъждане от страна на ЕС и западните страни.

"Рама буквално каза, че Албания и Косово са една държава с един президент, обща външна политика и политика на сигурност. И никой не го критикува", каза Дачич за Танюг.

Той запита какво би станало, ако Сърбия бе казала, че трябва да има един президент и обща външна политика и политика на сигурност с босненската Република Сръбска.

"Сърбия никога не го е искала, но въпреки това постоянно е под прицела на критиките от Брюксел и западните страни. И после някой ще каже, че няма политика на двойни аршини", подчерта Дачич.

Европейският съюз смята, че изявленията на албанския премиер Еди Рама, може да се тълкуват като политическа намеса в съседна държава, която не помага за добросъседските отношения и за интеграцията на страните от региона в ЕС, предаде Танюг.

"Вместо това ЕС очаква страните от целия регион да продължат изграждането на конструктивни и кооперативни отношения и да активизират собствените си реформи с цел да напреднат по пътя към ЕС", заяви говорителката на Европейската комисия Катрин Рей.

Тя още веднъж повтори, че Европейската комисия ще продължи да подкрепя принципите на помирението и регионалното сътрудничество в Западните Балкани.

САЩ са против размяна на територии, но призовават Прищина и Белград да бъдат "креативни в намирането на решения", се казва в съобщение на американското посолство в Прищина, цитирано от Танюг.

Посолството призова "Косово и Сърбия, в рамките на брюкселския диалог, да ускорят усилията за нормализиране на отношенията", предаде Радио Свободна Европа.