Преговори между лидерите на Сърбия и Косово ще се състоят на 2 септември в Белия дом, обяви в „Туитър“ специалният пратеник на САЩ за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел.

Новината за срещата потвърди и косовският премиер Авдулах Хоти, който обясни, че тема на разговорите ще бъде икономиката.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви пред телевизия „Пинк”, че страната му не е в позиция да откаже провеждането на разговорите. Белград ще участва в тях, а разговорите ще имат икономическа насоченост, което е от значение за сръбската страна.

Това ще бъде още една възможност Косово да се представи като независима държава, но Сърбия няма да третира косовския преговорен екип по този начин, предупреди Вучич.

„Защо Гренел използва термина „преговори” е въпрос, който трябва да бъде зададен на него”, подчерта сръбският държавен глава. Американската администрация заяви, че подкрепя преговорите с посредничеството на ЕС.

Вучич е предупредил и премиера Авдулах Хоти, че няма да третира Косово като независима държава.

Диалогът между Белград и Прищина беше подновен след прекъсване от година и половина, когато през юли Александър Вучич и Авдулах Хоти проведоха среща с посредничеството на специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак.