Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да посетят Белия дом на 27 юни за провеждане на преговори за разрешаваме на проблемите между техните страни, съобщи американското издание „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на собствени източници.

На нас е нужен само... един голям външнополитически успех преди президентските избори

Според вестника Тръмп лично е проявил интерес по този въпрос миналата година, след като лидерите на двете държави са се обърнали към неговата администрация.

Американският държавен глава разчита балканските страни да постигнат мирно споразумение преди президентските избори. „Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че официални представители от администрацията във Вашингтон смятат, че решението на дългогодишния спор би дало на Тръмп преднина преди вота, след като преговорите със Северна Корея и натискът, който бе извършван върху Иран, дадоха „ограничени резултати“.

Мир срещу пари

Според вестника администрацията на Тръмп е обещала на Сърбия и на Косово да им предостави изгодни кредити в размер до 200 милиона долара. В същото време Вашингтон предупреждава, че може да изтегли войските си от Балканите.

„Уолстрийт джърънъл“ смята, че Тръмп използва метода на моркова и тоягата - на Белград и Прищина им обещават отпускане на кредити при преференциални условия, като в същото време ги заплашват с извеждането на американските войски от региона.

Ключово за подкрепата на Вашингтон спрямо Прищина е решението на Косово да отмени митата за сръбските стоки. Изданието цитира президентския съветник по национална сигурност Робърт О'Брайън, който е категоричен, че САЩ не могат да помогнат, ако държавите си вредят една на друга с помощта на търговски бариери, включително мита.

На 7 юни новото правителство на Авдулах Хоти отмени 100-процентните мита за сръбски стоки. По-рано Белград неведнъж заявява, че преговорите с Прищина могат да продължат само след отмяна на въведените през ноември 2018 г. мита.

Снимка: EPA

Късно снощи специалният представител на Съединените щати за диалога между Белград и Прищина - бившият американски посланик в Германия Ричард Гренел, също съобщи в  „Туитър“ за предстояща нова среща между представителите на Сърбия и Косово, на която ще бъде обсъден въпросът за постигане на споразумение между двете страни. Срещата трябва да се състои на 27 юни в Белия дом. 

Според Гренел САЩ ще се опитат да насочат преговорите към нещо позитивно като икономическото развитие на двете страни.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи в понеделник, че веднага след парламентарните избори в страната на 21 юни в Белград ще пристигне специалният пратеник на ЕС по Западните Балкани Мирослав Лайчак, след което „е възможна среща в САЩ“.

На туита на Гренел реагира и косовският президент Хашим Тачи, който „приветства диалог под егидата на САЩ“.

Американската инициатива разбуни духовете не само в Белград и Прищина

„Признаване на Косово няма да бъде тема във Вашингтон, нито ще позволим да бъде“, заяви обаче този вторник Вучич в отговор на коментари в опозиционни медии, предаде "Танюг".

Снимка: EPA

Александър Вучич е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, в който е обсъден въпросът за урегулирането на статута на Косово. Руският лидер подкрепя приемливо за Белград компромисно решение, което трябва да бъде утвърдено от Съвета за сигурност на ООН.

„Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че новото задвижване на преговори между Белград и Прищина вече предизвиква спорове в Европа. Дипломатите на Стария континент смятат, че ЕС може да бъде изтласкан настрани в собствения си двор. Въпреки конфликта между Европа и САЩ, с един успешен изход на тези преговори би се увеличило влиянието на Запада на Балканите, където Китай и Русия агресивно се съревновават за влияние, особено от началото на пандемията, пише изданието.

Снимка: EPA

Все пак не трябва да се забравя, че Германия е оглавила съпротивата на Европа срещу размяната на територии на Балканите, която се разглежда като възможен вариант за сключването на споразумение между Белград и Прищина, тъй като се опасява, че това би могло да доведе до вълна от териториални претенции в региона, пише американското издание.

Вестникът припомня, че Франция и Германия миналия месец призоваха двете страни да продължат преговорите под покровителството на ЕС и се съмняват, че икономическият натиск на Вашингтон ще доведе до решение на „ключовия политически въпрос за признаването на Косово от Сърбия".

Говорителят на мисията на ЕС в Косово Динка Живал отказа да коментира съобщението на специалния пратеник на Белия дом Ричард Гренел за среща на представители на Белград и Прищина във Вашингтон на 27 юни.

За сметка на това, председателят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер реагира гневно в „Туитър“, питайки как ще реагират САЩ, ако ЕС започне едностранни преговори в области като „свободна търговия“ с талибаните.

Какво мисли България?

Все още няма официална позиция на българското правителство за мирната инициатива на Тръмп на Балканите, но двама български евродепутати коментираха казуса. Според Илхан Кючук от ДПС Европа има ясно изразена позиция против размяната на територии на Балканите, което може да доведе до домино ефект и повишаване на етническото и религиозното напрежение в региона.

Ангел Джамбазки от ВМРО пък отбелязва, че България трябва да има по-активна роля в региона и процеса на преговори между Белград и Прищина. Според евродепутата в териториите, които могат да станат обект на възможна размяна между Сърбия и Косово, има българско малцинство. Освен това, при евентуално предаване на трите сръбски общини с преобладаващо албанско население - Прешево, Буяновац и Медведжа, на Косово, новата балканска държава ще граничи директно със Западните покрайнини - област, където има компактно българско население и е в непосредствена близост с нашата страна.