Сръбският парламент даде зелена светлина на проекта "Белград на вода", финансиран от инвеститор от Абу Даби, който предизвика противоречиви реакции сред жителите на сръбската столица, предаде Ройтерс.

Проектът "Белград на вода", чието изпълнение ще започне това лято, през следващите 10 години ще превърне пустеещите земи по източния бряг на река Сава в една "гора" от метал и стъкло на стойност най-малко 3 милиарда евро.

Консервативното правителство на премиера Александър Вучич заяви, че този проект ще осигури 20 000 работни места, ще компенсира липсата на качествена бизнес зона в столицата и ще привлече чуждестранни инвеститори в "анемичната" сръбска икономика.

Критиците на проекта пък смятат, че той рискува да се окаже "скъпа грешка" и ще промени характера и силуета на града.

"Белград на вода" е върхът на необичайно сътрудничество между Обединените арабски емирства и Сърбия под ръководството на Вучич, обхващащо отбраната, селското стопанство и евтино финансиране.

Големи мечти

Сръбският 250-местен парламент гласува късно снощи със 176 гласа "за" специален закон, който позволява отчуждаването на терена и издаването на разрешителни за строителство за този проект. Деветима от депутатите гласуваха "против", а останалите не присъстваха в залата.

Снимка: nasa.gov

Законът бе приет след тридневно ожесточено обсъждане.

Проектът "Белград на вода" предвижда 5700 апартамента, 2200 хотелски стаи, офиси за 12 700 души, голям мол и 200-метрова кула, изградени на 1,8 милиона квадратни метра площ на брега на река Сава.

"Големите градове са построени върху големи мечти", каза Вучич в парламента, представяйки законопроекта във вторник. Премиерът подчерта, че не е очаквал такава съпротива срещу модернизацията и прогреса, срещу нещо "толкова прекрасно, за което Сърбия няма пари".

Той припомни, че с такава неочаквана съпротива са се сблъскали и архитектите на Айфеловата кула в Париж и на небостъргача Шард в Лондон.