Над 200 служители от сръбската жандармерия, с помощта на багер, събориха паметника за загиналите етнически албанци, поставен в центъра на град Прешево миналата година. При събарянето на монумента не се стигнало до инциденти, предадоха местни медии.

Прешево се намира в Южна Сърбия, недалеч от границата с Косово. 90% от населението на града са етнически албанци.

Паметникът бе издигнат от местната община за загиналите албанци в борбата за независимост на Косово през месец ноември миналата година. Белград обаче на няколко пъти призова местните власти да премахнат паметника, върху който бяха изписани имената на загиналите албанци до 17 януари.

Паметникът бе натоварен на един камион. При премахването около него освен многобройните новинарски екипи и 200-те полицаи бе и началникът на жандармерията, както и полицейският шеф от Прешево. Веднага след това централният площад пред общината в града бе почистен и в момента няма никакви следи от паметника.

"Сърбия демонстрира достатъчно търпение. Ние отправихме много ясно и категорично послание. Законите в страната трябва да се зачитат от всички. Никой не е по-силен от държавата", каза сръбският премиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич по повод премахването на паметника.