„Израел трябва да спре да убива бебета и жени в Газа“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в ексклузивно интервю в Елисейския дворец пред Би Би Си.

Макрон каза, че няма никакво оправдание за бомбардировките и посочи, че прекратяването на огъня би било от полза за Израел.

Въпреки че признаваме правото на Израел да се защитава, ние ги призоваваме да спрат бомбардировките в Газа, допълни френският президент.

„Де факто днес се бомбардират цивилни граждани. Тези бебета, жени, възрастни хора са бомбардирани и убити. Така че няма причина за това и няма легитимност. Затова призоваваме Израел да спре“, заяви Макрон.

Той заяви, че не е негова роля да преценява дали е нарушено международното право.

Макрон подчерта също, че Франция ясно осъжда „терористичните действия на „Хамас“. Страната, подобно на Израел, САЩ, Обединеното кралство и други западни държави, счита „Хамас“ за терористична организация.

Той каза, че се надява и други лидери, включително в САЩ и Обединеното кралство, да се присъединят към призивите му за прекратяване на огъня.

В речта си ден след конференцията за хуманитарна помощ в Париж, посветена на войната в Газа, Макрон заяви, че „ясното заключение на всички присъствали правителства и агенции е, че няма друго решение освен първо хуманитарна пауза и преминаване към прекратяване на огъня, което ще ни позволи да защитим всички цивилни, които нямат нищо общо с терористите“.

Повече от месец след жестокото нападение на „Хамас“ и последвалите израелски бомбардировки палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че 11 078 души са били убити, а 1,5 милиона са напуснали домовете си.

Досега от израелска страна са загинали около 1200 души, а около 240 са взети за заложници. Израел заяви, че атакува военни цели в съответствие с международното право и предприема мерки за намаляване на цивилните жертви, като отправя предупреждения преди ударите и призовава хората да се евакуират.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху реагира на коментарите на френския президент, като заяви, че държавите трябва да осъдят „Хамас“, а не Израел.

Престъпленията, които „Хамас“ извършва днес в Газа, ще бъдат извършени утре в Париж, Ню Йорк и навсякъде по света“, се казва в изявление на кабинета на Нетаняху.

Снимка: Ройтерс

Бенямин Нетаняху отхвърли призива на Еманюел Макрон за прекратяване на огъня в Ивицата.

Снимка: Reuters

В интервю след първия ден от Парижкия форум за мир френският президент обсъди също:

  • опасенията от преливане на насилието от Близкия изток във Франция, като призова гражданите от всички вероизповедания да бъдат „единни срещу антисемитизма“;
  • нахлуването на Русия в Украйна, като заяви, че е „дълг“ на Франция да помогне на Украйна, но предположи, че може да дойде време за „честни и добри преговори“ с Москва;
  • Екстремизмът онлайн, като заяви, че компанията майка на Facebook Meta и Google „просто не постига резултати“ по отношение на умереността;
  • Опасностите, свързани с изменението на климата, като заяви, че то тласка хората по света към тероризъм.

Споделяме болката на Израел. Споделяме и желанието им да се отърват от тероризма. Знаем какво означава тероризмът във Франция. Няма никакво оправдание за продължаващите бомбардировки на цивилни граждани в Газа“, заяви Макрон.

Междувременно експлозиите и стрелбите край няколко болници в северната част на Ивицата Газа продължиха и днес. Израел призова палестинската групировка „Хамас“ да се изтегли от медицинските центрове. Израелските военни обясниха, че нанасят удари по болниците, под които има тунели на терористичната групировка.

Световната здравна организация предупреди, че здравната система в анклава е „на колене“.
„Десетки хиляди разселени хора са приютени в болници, семейства живеят в пренаселени училища, отчаяни за храна и вода. Средно, на всеки 10 минути в Газа загива по едно дете“, каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

Всичко за конфликта в Близкия изток следетв в онлайн репортажа ни: