Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че войниците са „в сърцето на град Газа“. Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че силите им „действат“ и са обкръжили града.

Снимка: Reuters

„Те идват от север и от юг. Те го щурмуваха при пълна координация между сухопътните, въздушните и морските сили“, заяви военният министър Галант на пресконференция.

„Те маневрират по улиците и къщите, с бронирани машини и танкове, заедно с военни инженери от всички посоки и имат една цел - терористите от „Хамас“ в Газа, тяхната инфраструктура, командирите им, бункерите, комуникационните помещения“, допълни той. 

Премиерът Бенямин Нетаняху призова жителите на Газа „да се отправят на юг“. Той заяви, че няма да има прекратяване на огъня или доставка на гориво, докато не бъдат освободени заложниците, взети от „Хамас“ на 7 октомври.

Снимка: Reuters

Вече месец повече от 240 души остават в плен на терористичната групировка. Само петима от заложниците бяха освободени.

Ние няма да спрем“, категоричен бе Нетаняху.

Снимка: Reuters

Съединените щати заявиха, че са против повторната окупация на Ивицата Газа от Израел. Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че страната не подкрепя никакво принудително преместване на палестинци извън Газа.

„Нашата гледна точка е, че палестинците трябва да бъдат начело на тези решения, а Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя“, каза Ведант Пател.

Снимка: Reuters

Говорителят отговори на въпрос относно коментарите на министър-председателя Бенямин Нетаняху пред ABC, че Израел „ще носи отговорност за сигурността“ на Газа за „неопределен период“ след края на бойните действия.

„Президентът все още смята, че повторната окупация на Газа от израелските сили не е добра. Не е добре за Израел, не е добре за израелския народ“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби пред Си Ен Ен.

Израелските правителствени служители все още не са уточнили как ще се управлява Газа, ако успеят да елиминират „Хамас“. По думите на военния министър Израел „ще запази пълна свобода на действие, за да реагира на всяка ситуация в ивицата Газа" след края на войната. Галант заяви, че „в края на тази кампания“ „Хамас“, като военна организация или управляващ орган в Газа, ще престане да съществува.