Грета Тунберг заяви, че евентуален нейн разговор с американския президент Доналд Тръмп би бил загуба на време. Това стана в специално предаване на Би Би Си, в което шведската екоактивистка беше гостуващ редактор.

Бащата на Грета Тунберг пък сподели, че не е доволен, че дъщеря му пропуска училище заради климатичната си стачка. Въпреки това, той я подкрепя.

Шведското момиче беше обявено за личност на годината на сп. "Тайм" тази година. Днес тийнейджърката довери, че това, че е станала екоактивистка, й е помогнало да се спаси от депресията, от която е страдала преди това.

Снимка: Reuters

Бащата на Грета, Сванте Тунберг, също участва в днешната програма на радио Би Би Си. Той заяви, че дъщеря му се справя много добре с фалшивите новини, които хората се опитват да измислят за нея, както и с омразата, с която се сблъсква. През повечето време Грета приемала тези негативни неща със смях, довери Сванте Тунберг.

Той разказа, че откакто е станала активистка, дъщеря му е много по-щастлива, но допълни, че той лично се притеснява от омразата, с която тя се сблъсква.

Сванте заяви още, че не подкрепя това, че Грета не ходи на училище, за да участва в климатичните протести, които накараха милиони ученици и студенти по света да пропускат петъчните занятия.

Снимка: btvnovinite.bg

Бащата на Грета сподели също така, че той и съпругата му са започнали да водят "зелен" начин на живот, за да спасят дъщеря си, а не света. 

Сванте Тунберг разказа за депресията на Грета, продължила три или четири години, и сподели, че тя била спряла да яде и да говори с другите.

За да помогнат за възстановяването й, той и съпругата му, оперната певица Малена Ернман, направили значителни промени в начина си на живот, за да бъдат по-екологични, като Сванте станал веган, а Малена спряла да пътува със самолет и това променило и цялата й кариера. 

Бащата на Грета допълни, че първоначално е мислел, че е лоша идея неговото дете да бъде на фронтовата линия по един толкова колосален въпрос като климатичните промени.

Снимка: EPA

"Тя обаче се промени и направи неща, които никога нямаше да направи преди това", каза Сванте Тунберг. "Днес тя е едно обикновено дете", заяви той за своята дъщеря, която страда от синдрома на Аспергер.