„Не се вслушвайте в Грета Тунберг, вслушвайте се в учените”. Това съветва известният шведски психиатър Давид Еберхард, заклеймен в родната си като човек, който отрича климатичните промени.

Причината – Еберхард е сред критиците на Грета.

„Ако питате мен – тя не е нито дар, нито символ на промяната. За мен тя е 16-годишно момиче със синдром на Аспергер. И не мога да си обясня защо хората се вслушват в 16-годишно дете. По-добре е да се вслушват в учените”, коментира Еберхард в рубриката „Роуминг” на „120 минути”.

Според него възхищението към Тунберг е равносилно на модерен култ.

„Няма нищо лошо в нейната ангажираност – тя е добра, но тя не казва нищо научно. Нейната стратегия е, че ние трябва да се паникьосаме, а хората никога не са достигнали до градивно решение, благодарение на паниката. Това е глупав начин да се реагира на трудни проблеми. Бих казал, че нейното послание към света е типично за начина, по който тийнейджър със синдрома на Аспергер би реагирал. Няма нищо лошо, проблемът е защо хората се вслушват в нея. За мен това е тотална лудост”, казва още психиатърът.

По думите му Тунберг е придобила световна популярност благодарение на добър ПР и известните си родители – майка ѝ е прочута оперна певица, а баща ѝ е от известно семейство.

Ако друг тийнейджър, но без подобна среда започне протест пред шведския парламент, така както направи Грета, вероятно никой няма да се интересува от това, смята Еберхард.

„Тя е малко като рок звезда по шведската телевизия, държавните медии – навсякъде. Ако отричаш Грета, съответно отричаш измененията в климата. Вярвам, че климатичните изменения са огромен проблем за всички, но нейните решения не са правилните. Ако го кажете в Швеция, веднага ще се обърнат към вас като отричащ измененията в климата. Това е типично за религиозен култ. Трябва нова религия и това е тя. (...) Ако искаш устойчива промяна, трябва да се съсредоточиш върху науката и прогреса, а не да се опитваш да започнеш диктатура, която да владее света чрез климатична цензура. Или да се връщаш в 19 век и подобни глупави начини да се реагира на подобен проблем”, каза още той.