Белият дом потвърди, че споразумението по иранската ядрена програма ще влезе в сила от 20 януари, предаде АФП. „От 20 януари нататък Дамаск ще започне да елиминира част от запасите си от обогатен уран и да демонтира част от структурите за обогатяване на уран”, пише в съобщението на Белия дом.

Въпреки това американският президент Барак Обама заяви, че „няма илюзии” относно това колко трудно ще бъде постигането на пълно решение по въпроса.

Шестте световни сили и Иран постигнаха съгласие да започнат да прилагат временното споразумение за иранската ядрена програма, заяви шефката на европейската дипломация Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс.

Аштън представлява Групата 5+1 (петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай - плюс Германия) в дипломатическите контакти с Иран. Тя каза, че Групата 5+1 и Иран ще поискат Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да следи как се прилага споразумението. "Ще поискаме МААЕ да предприеме необходимите действия за ядрен мониторинг и проверки".

"Приветствам този значим напредък. Оттук нататък ще се концентрираме върху важната работа за всеобхватно решение, което да вземе под внимание нашите тревоги, свързани с иранската ядрена програма", се казва пък в изявление на президента Барак Обама.