Расте напрежението между Брюксел и „АстраЗенека“, заради значителното намаляване на броя очаквани ваксини.

За момента няма гаранции, че страните-членки ще получат поръчаните дози. За разлика от Великобритания. 

Брюксел твърди, че има договорени дози, „АстраЗенека“ контрира, че само е обещала да положи усилия, за да ги произведе. Договорът е конфиденциален, но Европа настоява за публикуването му.

В спора вече е включена и Великобритания. Тя е получила ваксини на „АстраЗенека“, произведени на територията на Съюза, но сега заяви, че няма да пусне към Европа ваксини, произведени на нейна територия. 

Снимка: Reuters

Ваксини от заводите на „АстраЗенека“ в Нидерландия и Германия, са били изпратени миналия месец във Великобритания. Обединеното кралство обаче сега иска да задържи на своя територия всички дози, произведени там.  А Европа също разчита на тях. 

„В договора ни с АстраЗенека са описани заводи, включително и такива, които се намират във Великобритания. Очакваме да получим ваксини от всички обекти, упоменати в договора. Сред тях – и работещите в Обединеното кралство“, заяви Ерик Мамер, говорител на ЕК. 

Днес започна проверка в завода на „АстраЗенека“ в Белгия. Официално, тя е поръчана от белгийските власти, а не от европейските институции. 

bTV потърси мнението на председателя на здравната комисия в европарламента за скандала с ваксините.

„Със сигурност АстраЗенека отлично знае от няколко седмици, че тяхната ваксина съвсем скоро ще има зелена светлина за ЕС. Те трябваше да складират поръчените от от ЕК количества. Те не го направиха. И това е абсолютно скандално“, смята Паскал Канфен, председател на Комисията по околна среда и обществено здраве в ЕП. 

Утре Брюксел ще обяви дали ще наложи ограничения за износа на ваксини, произведени на територията на Съюза.