Русия е заплашила няколко източноевропейски и централноазиатски държави, че ще им отмъсти в случай, че гласуват в подкрепа на резолюцията за Крим на Общото събрание на ООН, предаде Ройтерс. Според дипломати от организацията, пожелали анонимност пред агенцията, сред заплашваните страни са били Молдова, Киргизстан, Таджикистан и няколко африкански държави.

Говорите на представителството на Русия в ООН обаче отрекъл пред Ройтерс информацията с думите: „Не сме заплашвали никоя държава, просто им обяснихме ситуацията”.

Официални представители на Киргизстан и Таджикистан отказали коментари пред агенцията. Посланикът на Молдова в ООН обаче се съгласил на изявление. „Не съм присъствал на въпросната дискусия, затова нито мога да отрека, нито да потвърдя информацията. Винаги преди гласуване обаче, особено на подобни важни въпроси, те се обсъждат предварително с редица държави”, заявил той.

Резолюцията, според която референдумът за присъединяването на полуострова към Русия е невалиден, бе прокарана със 100 гласа "за", 11 "против" и 58 "въздържали се". 24 държави от 193-членното Общо събрание не участваха в гласуването.

При това по-рано руското външно министерство обвини западните страни в упражняване на натиск, „политическо изнудване и икономически заплахи”.

По московско време

Междувременно стрелките на часовника на централната железопътна гара в Симферопол се превъртяха в събота вечер от 22.00 часа на полунощ. С това Крим премина на московско време, финализирайки символично присъединяването на региона към Русия, съобщи Ройтерс.

Неколкостотин души се събраха на площада пред гарата за церемониалната смяна на времето, развяваха руския национален флаг и скандираха "Крим! Русия!".

Крим вече въведе руската рубла като официална валута и започна да изплаща пенсии и заплати на държавните служители в рубли. Това стана факт, след като регионът гласува на 16 март с огромна преднина в полза на присъединяването към Руската федерация.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната