На 2 октомври 2024 г. видео, публикувано в каналите на Telegram и споделено в социалната мрежа „Х“ от @Clash Report, предизвика спекулации относно възможното използване от руските военни на бомбата ODAB-9000 в Украйна, по-конкретно по време на атака срещу град Волчанск в Харковска област, пише порталът Army Recognition.

Бомбата е известна още като „Бащата на всички бомби“ (Father of all bombs /FOAB/ – бел. ред.).

Обемно-детониращата авиационна бомба (ODAB) е известна като най-мощното неядрено оръжие в арсенала на Русия, способно да достави разрушителна сила, еквивалентна на 44 000 килограма тротил.

Украинските въоръжени сили обаче категорично отрекоха тези твърдения.

Непотвърдена информация започна да циркулира, след като видеоклипове показаха значителна експлозия във Волчанск, град, разположен в североизточна Украйна близо до руската граница.

Според различни доклади, кадрите са накарали някои експерти да спекулират, че руските сили може да са използвали термобаричната бомба ODAB-9000 за първи път в продължаващия конфликт.

Термобаричните бомби, известни също като вакуумни бомби, са известни с това, че създават високотемпературни експлозии чрез изтегляне на кислород от околния въздух, увеличавайки разрушителния потенциал на детонацията.

Украински официални лица и военни източници бързо реагираха на тези твърдения. Полковник Виталий Саранцев, говорител на Харковската оперативно-тактическа група, отрече използването на ODAB-9000 по време на атаката на Волчанск.

 

Той подчерта, че по време на атаката не е засечено движение на стратегически бомбардировачи, като Ту-160, които са необходими за транспортирането и пускането на толкова голяма бомба.

Саранцев също посочи, че изображенията и видеоклиповете, споделени онлайн, може да са били използвани от руските пропагандисти, за да създадат по-драматично впечатление от атаката. Това представяне може да има за цел да сплаши местното население и да деморализира украинските сили, като внуши, че ударът е бил много по-разрушителен, отколкото всъщност е бил.

Волчанск, предполагаемата цел на атаката, е стратегически важен район поради близостта си до руската граница. Регионът е сцена на непрекъснати боеве и бомбардировки от началото на конфликта.

Използването на ODAB-9000, ако бъде потвърдено, ще отбележи значителна ескалация на войната в Украйна. ODAB-9000 се смята за най-мощното съществуващо неядрено оръжие и използването му би причинило масивни разрушения в широка област.

Освен това ODAB-9000 никога не е бил използван официално в бойни действия и потвърденото използване в Украйна би било първото във военната история.

оследвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK