Германия няма да плаща доставки на руски газ в рубли, заяви германският държавен министър по европейските въпроси в специално интервю за bTV.

Берлин е готов да подкрепи преходни периоди за петролното ембарго към Русия.

“Съвсем ясно е, че ние ще спазим нашите договори. Те предвиждат да се плаща в евро, за някои други държави в щатски долари. Всичко останало противоречи на договорите. Ние няма да плащаме в рубли и се готвим усилено в Германия, за да станем независими от руските енергийни доставки”, каза Анна Люрман - държавен министър по европейските въпроси и климата на ФРГ

По шестия пакет санкции – петролното ембарго, все още няма постигнато съгласие. Някои държави, сред които и България, които са по-зависими от руския петрол, се нуждаят от удължаване на сроковете, за да намерят алтернативи. Каква е германската позиция? Има ли според Вас възможност за компромиси?

Много е важно да приемем такива санкции, които да вредят повече на Русия отколкото на нас в Европа. Това е германската позиция. Затова проявяваме голямо разбиране, ако някои държави се нуждаят от по-дълъг период, за да извършат това излизане от руските енергийни доставки. Мисля, че по отношение на преходните периоди, ще е възможно да се постигнат компромиси.

Как Германия се готви да постигне независимост от руските енергийни доставки - цялото интервю на Кристина Баксанова в "Тази сутрин" bTV.