Украйна няма да посрещне традиционен Великден. Комендантският час няма да позволи хората да бъдат в храмовете в полунощ. Днес Киев обяви, че Русия е подновила атаките срещу металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол. Същевременно обяви и, че са нанесени ракетни удари по черноморския град Одеса, където се съобщава за петима загинали.

Съобщенията за нови атаки по последната крепост на украинските бойци в Мариупол идват два дни, след като руският президент Владимир Путин отмени щурма над предприятието и нареди то да бъде напълно блокирано. След няколко провала, днес се очакваше да има нови хуманитарни коридори от Мариупол, но те отново не се случиха.

Днес хората в Киев се занимаваха с благотворителност, тъй като техните сънародници, които живеят в предградията, които бяха под руска окупация, са на места, където няма никаква възможност да си купуват храна поради липсата на магазини.

В градовете Буча, Ирпен, Бородянка и Гостомел няма магазини за храна. Там са останали предимно възрастни хора. Доброволци от Киев купуват и раздават храна за хората в Буча. Днес са им донесли боядисани яйца и козунаци за Великден. 

„С мъжа ми организирахме това. Имаме страничка в „Инстаграм“ със 70 хиляди последователи. Обърнахме се за помощ и събрахме много козунаци, Всичко това е от жители на Киев. Бях тук и вчера и днес. Днес е по-добре, защото хората са нахранени, но вчера те бяха гладни. Казваха, че не са яли нищо. Плаках много снощи“, разказа доброволецът Вика Чайковская.

Великден няма да е обикновен никъде в Украйна, разказва ни отец Михайл Омелиан от златовърхия манастир "Св. Архангел Михаил" в Киев.

„Ще се празнува в сложна ситуация, повечето миряни няма да могат да дойдат в църквата и да са заедно, и да кажат един на друг: Христос Воскресе, и да отговорят: Воистина Воскресе. Но ние имаме надежда, защото виждаме, че Бог помага на украинския народ, Ние знаем, че Христос победи злото, победи смъртта и това ни вдъхновява да се отбраняваме. Нашите бойци знаят, че животът не свършва тук, а продължава във вечността“, заяви Отец Михаил.


Заради комендантския час, литургията в полунощ на Великден ще се предава онлайн. Днес всеки един гост и жител на Киев получи съобщение да спазва комендантския час, който тази вечер по изключение е 23 ч., вместо 22, защото се очакват провокации на места, където евентуално биха се събрали хора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!