Във вече освободените киевски предградия собственици на разрушени бизнеси и жилища не знаят как ще си стъпят отново на краката. Репортаж на специалните пратеници на bTV Стоян Георгиев, Александр Осиченко и Ивайло Ангелов.

„Светът на радостта и удоволствието“ - такъв бил слогана на този развлекателен и търговски център с киносалони и забавления между Ирпен и Буча. Разрушен в началото на месеца.

Собственикът Андрей Дюбенко не вярва, че някой ще плати за съсипаният му бизнес. Пред подобен казус е изправен всеки украинец, чиито дом е унищожен от руската армия. Сергей от Ирпен ни показва дома си. „Ето това е колелото ми. Тук беше леглото, инструментите ми. Трябва да плаща Русия. Защо граждани на друга страна разрушават моето имущество? Конкретно какво аз съм направил на някой руснак?”, казва той.

Целият блок на Андрей не може да бъде възстановен заради високата температура от взривовете, съсипали арматурата. Всеки втори блок в Ирпен ще има същата съдба - да бъде разрушен. 

„Ще напиша жалба в прокуратурата в Украйна: Моят дом е разрушен. Те ще ми отговорят - разрушен е в резултат на военни действия. Тогава трябва да се обърнем към европейски съд по защита на правата на човека”, казва Андрей.

Русия не е обявявала война на Украйна, а как ще бъде квалифицирано формално това разрушаване на бизнеси, къщи, апартаменти и коли все още не е известно.