Близо 8000 украинци са преминали границата с Румъния при град Сирет за последното денонощие. По-лесно е за хората, които имат роднини. Останалите трябва да разчитат на доброволците, които им предлагат подслон в домовете си или в хотели.

Това обаче е временно решение. Съседните на Украйна държави се готвят за хуманитарна криза. На граничния пункт има и хора от България, дошли да помогнат.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред множеството доброволци на границата е и Драго Енчев. Дошъл е тук със свой приятел, за да помогне на няколко жени и техните деца. 

"Взели сме две майки от Запорожието с децата им. Велико Търново имали родственици и имаме място за още една майка с едно дете. По групите има много желаещи, всичко в района е заето, хотелите са пълни", обяснява Драго.

Докато тръгва да търси още една майка с дете, които да качи в автомобила за България, срещаме поредните бежанци, тръгнали да търсят нов дом в друга европейска страна.

"Сами знаете колко е трудно, война е. Тежко е. С дъщеря ми съм и с племенницата ми с нейното дете. Отиваме в Италия", казва Мария

"Мъжът ми остана там, брат ми остана там - всички. Дойдохме тук, защото постоянно има бомби. Аз дълго време не можех да изляза от Киев", споделя и Татяна

Снимка: btvnovinite.bg

Днес времето е още по-студено.  Веднъж прекосили границата,  всички се насочват  към палатковия лагер, за се стоплят, да се нахранят и след това да продължат пътя си.

Работим на смени на 6 часа.  Тук приготвяме по 200 порции храна на всеки 4 часа. Хората не говорят много, казват хората от кухнята

След половин час Драго Енчев успява да намери още една майка с дете, които имат нужда от транспорт до Бургас.