Несигурност в европейския банков сектор след обещанието за спасяване на заплашената от фалит втора по големина швейцарска банка Credit Suisse. Снощи най-големият ѝ конкурент UBS заяви, че ще я купи за 3 млрд. долара.

До споразумението се стигна след неколкодневни интензивни преговори между швейцарските власти, банките и регулаторите в Лондон и Вашингтон. Цената на сделката е три пъти по-ниска от пазарната стойност на Credit Suisse в петък.

Причината за спешната интервенция – банката е сред 30-те най-големи в глобалната финансова система и неин евентуален фалит би довел до сериозни катаклизми.

„Швейцарската национална банка ще предостави 100 милиарда ликвидност. Правителството пък обеща гаранция от 9 милиарда. Така че всичко това би трябвало да възстанови доверието в банковата система“, обясни финансовият експерт Пиер-Юг Вердие.

Финансовите регулатори приветстваха споразумението за сливане, но борсите отбелязаха спад на банковите акции в Европа и Азия. Тези на Credit Suisse се сринаха с над 60%.

За швейцарците това е "сделката на срама", и "шамар" по репутацията на страната. Най-големите губещи обаче са акционерите и служителите на самата Credit Suisse.