Индийският мореплавател, който бедстваше на яхта край бреговете на Австралия, е спасен. Преди часове френски кораб достигна до ранения моряк и той беше транспортиран до сушата.

Ветроходецът Абилаш Томи беше блокиран на 3 200 километра от Западния бряг на Австралия, след като в петък буря удари яхтата му и счупи няколко от мачтите ѝ.

Той участваше в околосветското състезание „Голдън Глоуб”. В съобщение до организаторите Томи съобщи, че гръбнакът му е сериозно наранен и той не може да се движи. Плавателни съдове от различни държави се отправиха на помощ на бедстващия моряк.


„Според индикациите в момента яхтата е изправена и плава високо по вълните. Във всеки един момент обаче вълна може да удари някоя от повредените мачти в корпуса на лодката и да го пробие”, каза Фил Гейдън, координатор на спасителната операция.

Лодката на Томи е копие на яхтата на англичанина Робин Нокс Джонстън, който спечели „Голдън Глоуб” през 1968 г. Околосветското състезание стартира на 1 юли, а седем участници вече отпаднаха от надпреварата.