Част от българите, които са били в Непал са се свързали с Външното ни министерство, за други са съобщили на близките им.

От министерството заявиха, че засега нямат данни за пострадали наши сънародници.

По информация на bTV обаче с двама от 23-мата българи в района няма връзка. За последно те са се чули с посолството ни в Делхи в събота. Оттогава телефоните им са на гласова поща.

Останалите са успели да се свържат с близките си.

В епицентъра на лавината в Непал е бил и баща с трите си деца.

Снимка: bTV

Половин час преди смъртоносната лавина Стоян и децата му са били в базовия лагер под Еверест. Мъжът пише във фейсбук за труса минути след него.

Снимка: bTV

По разказа на Стоян лавината пада на десетки метра от семейството му.

Екипът ни успя да се свърже със Стоян. Той успокои, че вече са добре и макар трусовете периодично да се повтарят, засега с децата са в безопасност.

Снимка: bTV

На сигурно място вече е и фотографката Кристина Димитрова, за която вчера излезе информация, че е в неизвестност. В туитър жената пише:

Снимка: bTV

Кристина вече е в Дубай, където живее.

 

Снимка: bTV

И 26-годишният студент Александър Димитров от Варна, който 48 часа беше в неизвестност след земетресението, е жив и здрав. Днес той се свърза със семейството си.

Снимка: Google Person Finder

Александър е разговарял около минута с майка си, която работи в Германия. Казал, че здравословно е добре и се намира в нещо като лагер в градски парк в Катманду.

Още трима българи са в Непал.

Снимка: bTV

Двама са в Намче Базар - неофициалната столица на планинските водачи, а една българка е в Катманду - всички те са се свързали с представителството ни в Делхи и са сигурно място.

В Катманду вече са и 12-те български алпинисти, които бяха на трекинг в Непал. От фирмата, организирала прехода за сънародниците ни съобщиха за Би ти ви, че всички са добре и вече са успели да стигнат до столицата