Сменят част от екипажа от българския кораб "Рожен" в Украйна. Петима души, сред които и капитанът, слизат на брега и ще бъдат заменени от украински моряци. Управлението на кораба ще поеме друг български капитан.

Плавателният съд е блокиран вече  67 дни на пристанището в Черноморск. На борда са 11 моряци, ексклузивно съобщи пред bTV собственикът на кораба.

Шестима бяха върнати по тяхно желание още в самото начало на военния конфликт. Към момента евакуация не се провежда и няма риск за живота на моряците.

От 22 февруари – 2 дни преди Русия да нападне Украйна, „Рожен“ акостира в Черноморск. Днес се сменя част от екипажа.

„Капитанът, плюс машинна команда, до настоящия момент в Черноморск не е имало военни действия и е тихо и спокойно. Също така, ще има и украински механици на борда“, заяви кап. Александър Калчев корабособственик, изп. директор на Параходство "Български морски флот".

– Ще има ли нов капитан?
– Да, нов капитан ще се качи.

– Той българин ли е?
– Да, българин.

Всеки ден капитанът дава информация на екипа в България за здравето на моряците, както и за състоянието на кораба.

„Снабден е с провизии, има достатъчно гориво на борда, има вода. Екипажът, който е на борда и ще остане, е достатъчен за морски преход“, заяви кап. Александър Калчев.

По думите на собственика евакуация в момента не се налага. Надеждите са Киев да осигури син коридор за извеждане на кораба от териториалните води на Украйна. Нещо, за което се ангажира и президентът Володимир Зеленски при срещата си с българския премиер.

„Корабът вече 2 месеца не работи, плащаме допълнителна премия за военен риск по застраховката на кораба, която е много висока и причинява загуби“, допълни кап. Александър Калчев.

Търсена е помощта и на президента, който е разговарял по въпроса с турския си колега. Ердоган се е ангажирал лично да съдейства за извеждането и на другия кораб – Царевна, от Мариупол.