Замърсяването на въздуха в Рибник е стотици пъти над допустимото. Полският град е eдин от най-мръсните в Европа, според Световната здравна организация.

Снимка: btvnovinite.bg


В 140-хилядният град да дишаш навън е почти невъзможно, а и опасно за здравето. Учениците от в междучасията остават вътре в сградата.

Това става ясно от информационна табела, поставена на входа на една от гимназиите. Кодът днес е жълт.

Снимка: btvnovinite.bg


„В дните, в които въздухът е в нормите –кодът е зелен, а когато е червен училището затваря. Миналата година се случи два пъти”, каза директорът на училището в Рибник Олжа Връбъри.

В часовете по биология преподават на децата как и защо въздухът е замърсен. Децата знаят, че гражданите на града горят боклуци в печката си, а това не е правилно.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещу училището се намира една от мините в града. Хората, които излизат по улиците често носят маска или шал. Според природозащитниците от WWF, проблемите с въздуха идват от изгарянето на нискокачествени въглища.

„Масово хората в домовете си имат много стари печки и отоплителни инсталации, в които се изгарят въглищата.Това трябва да се промени”, коментира Марта Анчeвска от WWF в Полша.

Снимка: btvnovinite.bg


Общината е предприела мерки и до 2023 г. старите инсталации трябва бъдат заменени с екологични. Зам.-кмет на Рибник Пьотър Московски заяви, че вече 1/4 от печките на въглища в града са подменени.

Мерките включват и построяване на велоалеи, които хората в Рибник наричат магистрали.