Най-малко 25 души загинаха, след като свлачище помете село в Афганистан. То е причинено от обилните снеговалежи и дъждове, обхванали голяма част от страната.

Още осем души са ранени при срутването, а опасенията са, че броят на жертвите може да нарасне.

Лошото време е засегнало 12 провинции, като на места има и поражения по сгради, казаха от Националната служба за справяне с природни бедствия.

Спасителни екипи от министерството на отбраната и хуманитарни организации са пратени в най-силно засегнатата източна провинция Нуристан.

Лошото време пречи на спасителните дейности да стигнат до пострадалите, тъй като хеликоптерите не могат да кацнат и снегът блокира пътищата.

Тези, които са успели да стигнат до село Накре са били принудени да използват лопати и брадви, за да копаят в руините.

Между 15 и 20 къщи са напълно или частично унищожени при инцидента, каза Джанан Сайек, говорител на афганистанското министерство за управление на бедствията.

Снегът продължава да вали, въпреки че хората се опитват да достигнат до потенциални оцелели в, каза Джамиула Хашими, провинциален ръководител на информацията и културата.

По думите му модерно оборудване, инструменти и съоръжения не са налични за спасителната операция.

Свлачища, лавини и други бедствия не са необичайни в планинския район Нуристан, покрит с гори и намиращ се близо до границата с Пакистан.

Повече от 50 души бяха убити в лавина в провинцията през 2017 г. През 2021 г. пък десетки хора загубиха живота си във внезапни наводнения в Нуристан.