Словенският министър на отбраната Янко Вебер бе отстранен от поста заради използване на военното разузнаване за следене на държавната телекомуникационна компания преди потенциалната й продажба, предаде Асошиейтед прес.

Парламентът гласува "за" отстраняването на Вебер с 68 на 11 гласа късно снощи, след като комисия потвърди, че той е поискал от представители на военното разузнаване да проучат последствията за сигурността от приватизацията на "Телеком Словения".

Парламентарната комисия постанови, че военното разузнаване не е трябвало да се меси в делата на невоенна компания. Премиерът Миро Церар поиска оставката на Вебер, казвайки че той е нарушил законите за използване на шпионската агенция. Вебер отговори, че "Телеком Словения" има някои задачи, свързани с отбранителната система на страната.

На пресконференция миналия месец той каза, че военната разузнавателна агенция не се е занимавала с конкретната приватизация и бъдещите собственици на "Телеком Словения", а само с влиянието на потенциалните собственици върху нейната дейност, тъй като е национален оператор и е в служба на държавните органи и системи на отбраната.

Телеком Словения, чиято пазарна цена е около 902 милиона евро, е най-голямата от 15 фирми, обявени за приватизация през 2013 г. от предишното правителство. Досега са продадени 3 от тези компании.

Кабинетът на Миро Церар заяви, че ще продължи приватизационната стратегия въпреки недоволството на словенците. Очаква се следващата седмица няколко инвестиционни фонда и "Дойче телеком" да подадат заявки за участие в търга за придобиването на "Телеком Словения".

Янко Вебер е заместник-председател на партия Социалдемократи, но тя вероятно ще остане в управляващата коалиция, посочва Ройтерс.