В Словения единствената атомна електроцентрала Кръшко, намираща се на 100 км от епицентъра на земетресението, е била затворена превантивно, съобщи агенция СТА.

Унгарската АЕЦ „Пакс“ обяви, че няма да спре работа, въпреки че и там трусът е бил почувстван.

Вчера друго земетресение с магнитуд 5,2 бе регистрирано в същия регион, близо до Петриня. През март Загреб преживя земетресение с магнитуд 5,3, при което загина един човек, а 27 бяха ранени.

Снимка: EPA

При днешния трус засега се съобщава за едно загинало дете, има и ранени. Срутени са сгради. Спасители се опитват да извадят оцелели под развалините в град Петриня.

Томислав Фабиянич, директор на службата за бърза медицинска помощ в съседния град Сисак, съобщи, че в двата града има много ранени.

"Имаме информация, че едно момиче е загинало. Нямаме други сведения за жертви", каза премиерът Андрей Пленкович, който замина за Петриня.

Той съобщи, че са изпратени войници да помогнат и че ще се наложи част от населението на Петриня да бъде евакуирано, защото там не е в безопасност.

Телевизия Ен1 цитира източник от местните власти в Петриня, според който е загинало 12-годишно момиченце, но засега няма други подробности за жертвата. Телевизията показа кадри как спасители извличат мъж и дете от развалините. И двамата са живи.

Снимка: EPA

Други снимки показват сграда със срутил се покрив, а репортерката казва, че не се знае имало ли е хора вътре. Ен1 съобщи също, че детска градина е била разрушена при земетресението, но в нея не е имало деца, пише БТА.

Заради земетресението бе отменена забраната за движение между отделните общини, наложена като част от мерките срещу коронавируса, предаде ТАСС.

Земетресението е било усетено и в Загреб, където хората са избягали на улиците, някои от които вече били затрупани със счупени керемиди, плочки и паднала мазилка. Трусът е почувстван и в Сърбия и Босна и Херцеговина.