След вчерашните избори в Бавария Християнсоциалният съюз и социалдемократите претърпяха сериозни загуби, а „Зелените” излязоха втори с небивало висок резултат.

Според медиите катастрофалните резултати в Бавария на двете партии от управляващата коалиция в Берлин предвещават края на ерата „Меркел”.

Нейни съпартийци от Християндемократическия съюз обаче възразяват срещу тази прогноза и апелират сега централното правителство да се съсредоточи върху същинската си работа.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обяснява резултатите в Бавария така:

„Няма никакво съмнение, че противоречията от последните месеци и особено тонът и стилът на тези спорове не ни помогнаха в предизборната борба в Бавария”.

Редица наблюдатели очакваха, че изборните резултати в Бавария ще поставят Хорст Зеехофер под натиск, ако не и пред оставка. Самият той не е доволен, но гледа напред: „Това не е добър ден за нас като Християнсоциален съюз. Този изборен резултат не може да ни удовлетвори. От друга страна ние получихме ясно поръчение от избирателите да сформираме ново правителство в Бавария”.

А социалдемократите, които в Бавария претърпяха тежко поражение, а в националните допитвания са стигнали до исторически най-ниска подкрепа, смятат, че една от причините е участието им в правителството в Берлин.