Големи очаквания имаше министърът на туризма Василис Кикилиас дни преди разпалването на военния конфликт в Украйна за новия сезон. Само туристическият гигант TUI обеща да удвои броя на пристигащите посетители в Гърция през тази година, а именно - 3 милиона туристи.

Според официалните съобщения през 2022 г. се очаква и рекорден брой пристигащи круизни кораби в страната, като само увеличението в Северна Гърция е с 300%, съобщава кореспондентът на bTV Новините в южната ни съседка.

От 15 март се премахва и изискването за попълването на PLF (Passenger Locator Form) за хора, които имат валиден европейски зелен сертификат, а от 5 март се въведе и облекчение за капацитета на туристическия превоз от 85% на 100%, със запазване на изискванията за естествена вентилация и маски. Това донякъде ще компенсира увеличението на цената на горивата, които иначе трябва да вдигнат цената на билета.

За една седмица в Халкидики семейство с две деца в края на април ще плати средно само за спане между 100 и 300 евро и още толкова за храна. Увеличението ще има за пътни разходи заради поскъпването на горивата. За същата услуга през юни туристите ще заплащат средно от 250 до 600 евро.

Увеличение има и на стоки от първа необходимост, както и на кафето - само с 10 евроцента е поскъпването заради въведената в Гърция ограничението на пластмаса в опаковането, а самото кафе поскъпва средно с 30 евроцента на порция като резултат от международната търговия и влиянието на климатичните промените върху основните световни производители. 

След старта на войната в Украйна бъдещето на туристическия сезон в Гърция изглежда по друг начин. От 600 000 до 850 000 загубени туристи, които се очакваше да дойдат от Русия, Украйна и Беларус, отчитат в аванс туристическите експерти. А само 350 000 са тези, които няма да отидат на остров Крит, който традиционно работи с тези пазари.

Голям въпросителен идва и от пазара в Полша и Румъния, където се очаква също второстепенен ефект следствие от хуманитарната катастрофа, която е в развитие.

Друг голям проблем за гръцкия туризъм безспорно са високите стойности на електричеството и увеличението около три пъти на сметките за бизнеса, въпреки субсидиите.