Жп служителите в Гърция удължиха до сряда стачката си, започнала след смъртоносната влакова катастрофа в Лариса миналата седмица. Тя е в знак на протест срещу недофинансирането на сектора, което се смята, че е допринесло за тежкия инцидент.

От Брюксел обещаха на Атина техническа помощ за модернизиране на железопътната мрежа и подобряване на безопасността. А в официално писмо премиерът Мицотакис призова Върховния съд да се заеме приоритетно с разследването на катастрофата.

Гръцките власти започнаха проверка на графика на смените на персонала във фаталната нощ на влаковата катастрофа, съобщи БТА. Колега на задържания началник на гарата в Лариса е призован да даде показания по документа за работните смени, от който става ясно, че е имало само един началник гара в нощната смяна. 

По информация на гръцката национална телевизия ЕРТ в предните две смени - сутрешна и следобедна, е имало главен началник и помощник началник гара. Все още се разследва сигнал, че началникът на гарата от следобедната смяна си е тръгнал половин час преди края на смяната. 

Още не е ясно дали редовните парламентарни избори ще се проведат по план на 9 април, или ще бъдат отложени заради трагедията.