Пет дни след тежката влакова катастрофа в Гърция с най-малко 57 жертви гневът на хората, както и протестите не стихват. На мястото на инцидента през тези пет дни бяха репортерът на bTV Христиания Червенкова, операторът Петър Джанаваров и кореспондентът на bTV в Атина Светлана Скрилис.

„Вчера се появиха нови разкрития от разследването, които показват че служителите на гарата са имали 15 минути, в които да реагират. Те са получили 15 минути по-рано информация за грешката, но са реагирали. Местните хора, с които разговарях, казват: „имаме информация, че просто хората по това време на гарата не са забелязали това, защото са имали парти“, разказа в предаването „Тази неделя“ Христиания Червенкова.

Тя единствена успя да разговаря и с 20-годишния Андреас Аликаниотис, който спаси 10 души от горящия влак.

„Ще бъда честен с теб. В първия миг след сблъсъка се уплаших – казах на себе си – трябва да бягаш, да се измъкнеш, да се защитиш. Но само секунди по-късно се сетих за другите хора около мен, за техните животи. Винаги съм искал да спасявам хора… Ако не го бях направил, ако не бях постъпил така, щях да си спомням за заклещените хора във влака, щях да се самообвинявам, че съм избягал, че съм ги изоставил. Беше много трудно, но успях! Спасих много животи! Опитах се да дам най-доброто, всичко от себе си, за да им помогна!“, разказа младежът.

Андреас не се чувства герой. Негови трима приятели също са помагали в изваждането на оцелели хора от вагоните.

„Не съм религиозен човек, не вярвам в Бог, но от след това, което преживях, вече трябва да повярвам. Искам да изкажа съболезнования на всички семейства, които загубиха свои близки. Бих искал никога повече да не се случват такива неща никъде, нито в България, нито в Гърция, никъде по света. Никога никъде да не се губят невинни млади души“, казва Андреас.

За тежката катастрофа в ареста засега остава само началникът на гарата в Лариса, на когото са повдигнати 3 обвинения за причиняване на смърт на много хора по непредпазливост.

Какво още разказа за трагедията в Гърция Христиания Червенкова – гледайте във видеото!