Вълна от оплаквания за внезапно поскъпване на стоките в магазините в първите дни след въвеждането на еврото в Хърватия. Новинарският портал Index.hr съобщава, че множество потребители изразяват недоволството си в различни форуми, като дават и конкретни примери.

Хърватите твърдят, че фризьорските салони, кафенетата, ресторантите, пекарните и хранителните магазини са повишили цените си средно с между 10 и 20 цента – хлябът е поскъпнал със 7 цента, опаковка от 500 грама сирене – с 26 цента, а пицата – с 30 цента.     

В отговор на оплакванията министърът на икономиката в страната Давор Филипович се закани, че правителството разполага с достатъчно власт и ще защити населението от некоректните търговци. „Съществува и варианта за налагане на таван на цените“, заяви още Филипович по време на срещата си с представителите на големите търговски обекти.

Еврото и куната все още могат да се използват паралелно. Преходният период изтича на 14-и януари, т.е. от следващият ден хърватите ще плащат само в евро. Обменният курс при влизането на страната в еврозоната е фиксиран на 7,5345 куни за едно евро.

На фона на леките сътресения от въвеждането на еврото, анализаторите отчитат и някои позитиви – като увеличаване на летните резервации за почивка в страната от страна на германците и австрийците. Страната, разположена на Адриатическо море, се превръща в една от желаните дестинации, защото от една страна европейците вече няма губят от валутните курсове, а от друга – няма да чакат по гранични пунктове заради присъединяването на страната към Шенген.